RSS

‘uzlah’

15 Aug

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera…………

Pasti… ini coretan akhir umi di sangkar ini..

Saat ini diri terasa begitu sayu, hati meruntun sendiri..Berderai lagi mutiara jernih membasahi pipi…Umi balik ke Teratak Syurga Cinta… mencapai KalamNya, melagukan ayat2 indahNya… peringatan, nasihat, panduan serta pedoman.. Hati tenang kembali, jiwa terisi semula dengan NurMu.. Syukran Ya Allah.. Satu perkara yang umi gemar sekali lakukan.. dan umi pasti akan dapat jawapan setiap kali umi lakukan begitu. Usai mengaji, umi tutup Al-Quran, rapat2.. kemudian, umi buka semula dan baca ayat pertama yang hati dan mata umi tuju.. 3 percubaan yang sasarkan kali ini..

Ayat Pertama : 

Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebahkan tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terpseri sakitnya di dunia dan akhirat dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian)(An-Nur:19)

Ayat Kedua : 

Sesungguhnya Allah tidak sekali-kali menganiaya (seseorang) sekalipun seberat zarah (debu) dan kalaulah (amal yang seberat zarah) itu amal kebajikan, nescaya akan menggandakannya dan akan memberi, dari sisiNya, pahala yang amat besar. (An-Nisa : 40)

Ayat Ketiga : 

Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?” Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah).

(Al-Baqarah : 214)

Catatan tidak mungkin terhenti di sini kerana aku pasti asal ianya dimulakan.

Tarian tidak mungkin terhenti begitu sahaja kerana aku yakin dengan lenggong bunganya

Seperti yang umi pernah nyatakan, kita pasti perlu ber’hijrah’ lagi.. mencari pelabuhan baru, menyingkap kisah baru di pertengahan Ramadhan Al-Mubarak Yang Mulia ini, Kau Rahmatilah jejak langkahku seterusnya. 

Salam 15 Ramadhan 1432H, Salam Hijrah buat kami.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on August 15, 2011 in family, kids, life, myself

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: